BEMUTATJUK A FIT KID VILÁGÁT

Ez egy nagy Fit Kid család !

Fit Kid:
A Fit Kid igazi hungarikum: a Béres Alexandra nevéhez köthető felnőtt fitnesz sikerén felbuzdulva, de azon túlmutatva a világon először a Magyar Fitness Szövetség (ma már Fit Kid Szövetség) álmodott és valósított meg egy gyerekeknek szervezett fitnesz versenyrendszert, hogy a gyermekek is minél korábban megismerjék a sportágat. A kezdeményezésnek két célja volt: az egyik, hogy a helyes életmódra, egészséges táplálkozásra és a rendszeres mozgásra nevelje a fiatalokat.  A Fit Kid mozgalom 1997-ben indult, s azóta részletes szabálykönyve, kialakult versenyrendszere van.
A sportág különleges jellegét és egyedi megjelenési formáját mozgásanyagának sokszínűsége adja: a talajtorna (akrobatika), az aerobik, a ritmikus gimnasztika és a tánc mozgásanyagából táplálkozik, de mindegyiktől különbözik, megteremtve ezáltal a sportág egyedi jellegét és megjelenési formáját

A Fit Kid lényege, hogy a sportoló bemutat egy korosztályának és kategóriájának megfelelő hosszúságú zenére készült koreográfiát, amely bizonyos kötelezően választható elemeket tartalmaz. A koreográfia épülhet valamilyen történet elmesélésére, (különböző karakterek megjelenítésére) vagy egy táncstílus bemutatására.

A gyakorlat elemei 4 elemcsoportból kerülnek kiválasztásra: lazasági-, erő-, és akrobatikus elemek, valamint az ugrások. 

Az elemeknek nehézségüktől függően van egy-egy elem-értékük, amely – megfelelő kivitelezés esetén – hozzáadódik a végpontszámhoz. Ez adja a gyakorlat TARTALOM pontszámát. Amennyiben a sportoló az adott elemet nem az elfogadás követelményeinek megfelelően mutatja be, úgy az elem értéke nulla. 

A bírók a gyakorlat teljes mozgásanyagát – beleértve az összekötő- a táncos- és a választott elemeket – technikai kivitelezés szempontjából is pontozzák. Ez a TECHNIKA pontszám. 

A harmadik pontot a MŰVÉSZI HATÁS alapján kapják a versenyzők. Ez további részpontszámokból tevődik össze, és a versenyterület kihasználásától kezdve a zenehasználaton át az előadásmódig több mindent felölel.
Mindhárom szempont külön követelmény rendszerre és al-szempontokra bontható, ami segíti a bírókat a lehető legobjektívebb értékelésben. A bírók egymástól függetlenül pontoznak. Mindhárom esetben az adott pontszámokból a legmagasabb és a legalacsonyabb pontszám kiesik, és a középső pontszám az érvényes részpontszám. A tartalom, technika és művészeti részpontszámok összege adja a végpontszámot.

FIT KID TÖRTÉNETE:

Az első szabálykönyvet Gölt Katalin és Csábi Ildikó írta, amely megadta a Fit Kid arculatát. A sportág mozgásanyaga a talajtorna, (akrobatika) az aerobik, (aerobikos ugrások, erőelemek) a ritmikus gimnasztika (gimnasztikus ugrások, lazasági elemek) és a tánc mozgásanyagából táplálkozik, de mindegyiktől különbözik.
Ez adja egyedi jellegét és megjelenési formáját.

1998 óta részletes szabálykönyve, kialakult versenyrendszere és mozgásanyaga van a Fit Kidnek, amely a tapasztalatokon alapuló és folyamatos szakmai konzultációk eredményeképpen mára érte el kibővült, letisztult formáját.
1998-tól 2010-ig a Fit Kid a Magyar Diáksport Szövetség égisze alatt Diákolimpiai sportágként is működött, majd 2019-től, immár a Magyar Táncsport Szakszövetség égisze alatt ismét visszakerült a Diákolimpiai sportágak közé.
Az első évben több, mint 100 gyermek jelentkezett a versenyekre, majd a második évben ez a szám megduplázódott!
2000-ben hirdettünk először fiú diákolimpiai bajnokot is ill. ebben az évben vezettük be a csoportos versenyformát, melynek köszönhetően még több gyermek ismerkedhetett meg a Fit kid mozgalommal.

A 2005-ös versenyévadban a Magyar Fitness Szövetség új irányvonallal bővítette a Fit Kid versenyek lehetőségeit, és meghirdette a Fit Kid Dance versenysorozatot. Ez, valamint a szabályzat is a koreográfia irányába tolja a gyakorlatokat.

2017-ben újabb módosítások bevezetésével alakult ki a mai versenyrendszer, mely 7 kategóriát foglal magába:

  • Fit Kid I. osztály (egyéni, csapat),
  • Fit Kid II. osztály „A”„B” (egyéni,)
  • II. osztály csapat
  • Fit Kid Dance ”A” és „B” (egyéni)
  • Dance Show (csapat)

Az idők folyamán a Fit Kid versenyek igazi sportversenyekké váltak, amelyekben sok szakmai és edzésmunka tükröződik. Egyre növekvő népszerűségét bizonyítja a résztvevők és a nézők évről-évre bővülő létszáma, valamint a megnövekedett külföldi érdeklődés is.

Versenyzőink részt vettek folyamatosan nemzetközi versenyeken.